E-tanúsítvány készítés

 

2013. január 1-én lépett hatályba a kormány 313/2012. (XI. 8.) rendelete, az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központról, valamint az Országos Építésügyi Nyilvántartásról.

 

A kormányrendelet szerint az energetikai tanúsítványokat az e-tanúsítás elektronikus alkalmazás igénybevételével az energetikai tanúsító köteles a Dokumentációs és Információs Központ adatbázisába beküldeni.

 

A tanúsító, miután elkészítette az Energetikai Tanúsítványt, be kell lépnie az e-tanúsítási rendszerbe, és fel kell töltenie a nyilvántartásba. 

 

Feltöltéskor a rendszer egy ellenőrzést futtat le az adatokon. Ellenőrzi azt, hogy található-e a tanúsítványban formai, vagy számszaki hiba. Amennyiben található, azt javítani kell. 

Ha a rendszer nem talál hibát, a tanúsítványt fel lehet tölteni a központi rendszerbe. Ekkor kap egy azonosító kódot, és egy előlap is generálódik hozzá. 

 

Az azonosító kódnak nagy jelentősége van, hiszen ezáltal lehet visszakeresni akár évekre visszamenőleg is a tanúsítványokat. Nem titkolt célja a kormánynak az ellenőrzések elkezdése. A tervek szerint szúrópróbaszerűen ellenőriznek majd tanúsítványokat. 

 

A rendszer egyfajta minőségbiztosítást jelent arra vonatkozóan, hogy csak olyan tanúsítványok kerülnek forgalomba, melyek megfelelnek a minőségi követelményeknek. 

 

 

E-tanúsítás:

olyan elektronikus alkalmazás, amely kizárólagosan biztosítja az energetikai tanúsító személyek és szervezetek számára a hiteles energetikai tanúsítvány elektronikus formában történõ előállítását és annak a Nyilvántartásba vételét, (forrás: 313/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 2.§)

 

 

 

Nézze meg, mennyibe kerül Önnek az Energetikai Tanúsítvány elkészítése!