Energiatanúsítvány készítés

 

Európai Uniós elvek alapján lett megalkotva Magyarországon a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. Az Európai Unió az energiahatékonysággal kiemelten foglalkozik, és ezért kellett létrehozni az ingatlanok számára az energiatanúsítvány kiállítását.

Ebből adódik, hogy a lakásoknak, épületeknek az energiafogyasztás és a légszennyezés csökkentés érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell mostantól, pontosabban 2012-től teljesíteni. A energiatanúsítvány tartalmazza az értékeket.

Cél: csökkenjen a lakások energiafogyasztása

 

Az energiatanúsítvány mutatja meg a tulajdonosnak, milyen energia hatékonyságú az ingatlana.

 

Az Energia tanúsítvány tájékoztatja a tulajdonost, vevőt arról, milyen az adott ingatlan általános műszaki állapota. (szigetelése, fűtési - hűtési rendszere, hővesztesége)

 

 

Az energiatanúsítvány a megadott értékek alapján különböző energetikai osztályba sorolja be az ingatlant.

 

 

Magyarországon eddig az 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű, állami tulajdonú, közhasználatú épületek használatbavételéhez, illetve egy évet meghaladó bérbeadásához, valamint újonnan épült lakások használatbavételéhez volt kötelező az energiatanúsítvány kiállítása.  2012-től az 50 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű meglevő épületek, önálló rendeltetésű egységek, lakások adásvétele és egy évnél hosszabb bérbeadása esetén egyaránt kötelező az energetikai tanúsítvány beszerzése.

 
 
 

2013-től szigorodott az Energiatanúsítvány kiállításának szabályai.

 
Az adásvételi szerződéseken fel kell tüntetni az energiatanúsítvány azonosító számát. Sőt, az újság hirdetéseken is fel kell tüntetni az azonosító számot, amennyiben a tulajdonos már rendelkezik Energiatanúsítvánnyal. Korszerűsítési pályázatokhoz szintén csatolni kell az Energiatanúsítványt. Enélkül ugyanis nem lehet pályázni.
 
 

 

Az Energiatanúsítvány ingatlanának legfontosabb okirata.

 

 

Kérje árajánlatunkat az Energiatanúsítvány készítésével kapcsolatban!