Így készül az Energetikai Tanúsítvány!


Az energetikai tanúsítvány készítését a tanúsítók 176/2008. Kormányrendelet alapján végzik, mely az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szól.


Ezen kormányrendelet alapján az energetikai tanúsítvány készítése 2 módszerrel történhet:


1. Számításos módszerrel - Nálunk ezzel a módszerrel készül az Energetikai Tanúsítvány!

2. Mért fogyasztási adatok elemzésével

Az energetikai tanúsítvány kiállítása a megelőző három év energiafogyasztási adataiból számítva a rendelkezésre álló számlák és tervrajzok alapján készíthető el. A módszer jelenleg még kidolgozatlan, nem alkalmazható!


1. Számításos módszer

A tanúsítók általában ezzel a módszerrel dolgoznak. Alapvető követelmény, hogy helyszíni szemlén kell meggyőződnie a tanúsítónak az ingatlan energetikai adottságairól. Az Energetikai Tanúsítvány hitelesen csak a helyszíni szemle pontos adatfelvétele után készíthető el.


A tanúsítás lépései:

- Épület geometriai adatainak meghatározása,

- Épületszerkezetek azonosítása,

- Épületgépészeti rendszerek azonosítása,

- Energetikai számítás elvégzése,

- Eredmények megfogalmazása, az energetikai tanúsítvány elkészítése,

- Az energetikai tanúsítvány átadása, elküldése a VÁTI központi adatbázisába, saját példány archiválása.


A helyszíni szemle alkalmával a tanúsító vizsgálja az épület szerkezetét, falakat, hőszigetelést, födémet, tetőt, ablakokat. Az alaprajz is sokat segít felméréskor. Az épületgépészet vizsgálata lakóépületeknél a fűtés és a melegvíz -előállítás mellett esetenként a gépi szellőztetés és a klímaberendezések felmérésére is kiterjed. Az ingatlan tájolása, elhelyezkedése, és a gépészeti tulajdonságok az adott ingatlan fenntartási költségeit is nagymértékben befolyásolják.


Nem mindegy hol helyezkedik el az adott ingatlan a társasházban. Ha szélső lakásról van szó, az mindig rosszabb minősítést kap, mint egy középső lakás, ami körbe van fűtve. Még akkor is igaz ez a megállapítás, ha a nyílászárók és a falak ugyanolyan paraméterűek.


Az ingatlan besoroláskor olyan értéket kap, amely megmutatja, hogy a 100%-nak tekintett mai követelményekhez képest, hogyan alakul a számított energiafelhasználása. Az így kapott százalékos értéket sávos besorolás alapján betűkkel kell jelölni. A vizsgálat során egyebek mellett az éves energiaigényt is meg kell határozni. Ez számszerűsíti, hogy mennyi energiaráfordítás szükséges az adott ingatlan fenntartásához éves szinten. Az ingatlanok vételénél a fenntartási költségek legalább olyan fontos szempontok, mint a vételár.


Ne felejtsük el: az ingatlanok fenntartásának költségei közül 20%-ot a rezsiköltségek teszik ki.


Az igazán jó minőségű Energetikai Tanúsítvány ajánlásokat is tartalmaz, mely munkák  elvégzése után javul az ingatlan besorolása.


Az Ökotermékek.hu Kft az Energetikai Tanúsítvány készítését a Winwatt programcsomaggal végzi. A számítások mellett konkrét felújítási javaslatokat adunk, melyek elvégzése után javul az energetikai besorolás.


Tapasztalatok alapján a legtöbb belvárosi, régi építésű társasház és a fel nem újított családi házak F vagy G kategóriába kerülnek. A D-E kategóriába a 10-15 éves társasházak kerülnek. 2006 után átadott ingatlanok C kategóriánál nem lehetnek rosszabbak. 


Ne felejtse: Egy jó Energetikai Tanúsítványnál jobb reklám nem is kell ingatlanának!


Az ország egész területéről várjuk az Energetikai Tanúsítvány készítésével kapcsolatos megrendeléseket!


Az Ökotermékek.hu Kft. 48 óra alatt készíti el az Energetikai Tanúsítványt!


Kérje árajánlatunkat!